Elokuun tähtiyö

Tapahtumien yönä Tampereen Ursa on perinteisesti järjestänyt syysnäytäntökauden ensimmäisen tähtinäytöksen. Tähtinäytös tunnetaan Elokuun tähtiyönä ja se kerää runsaasti vierailijoita tähtitornille. Tällä sivulla kerrotaan mitä Elokuun tähtiyönä tapahtuu ja mitä milloinkin tähtitaivaalla on juuri sinä iltana nähtävissä. Tervetuloa! 

Elokuun tähtiyö 10.8.2023 kello 23–02

Tule tutustumaan tähtitorniin Kaupin vesitornin katolle. Taivaan ollessa selkeä, tähtioppaamme esittelevät tähtitaivaan kohteita tornin pääkaukoputkella sekä kattotasanteella pienemmillä kaukoputkilla. Pilvisellä säällä järjestämme vaihtoehtoista ohjelmaa tähtitornin tiloissa.

Elokuun tähtiyössä ei ole sunnuntainäytösten tapaan ajanvarausta vaan pyrimme, että kaikki halukkaat pääsevät tornille näytökseen. Ajanvarausten puuttuminen saattaa aiheuttaa tornilla jonottamista. 

Kerromme myös yleisesti mitä syksyn aikana taivaalla näkyy ja saat lisätietoa tähtiharrastuksesta. Ties vaikka saisit uuden harrastuksen.

Katolla olevista kameroistamme voit tarkistaa yön pilvisyystilanteen.

Elokuun tähtiyön kohteet:

Tänä vuonna Saturnus näkyy suhteellisen hyvin, tosin edelleenkin hyvin lähellä kaakkoista horisonttia. Näytöksen alkaessa Saturnuksen korkeus on noin 5 astetta mutta se nousee yön aikana ja näytöksen päättyessä sen korkeus on jo 17 astetta ja näkymissuunta on etelään.

Yön toinen planeetta on Jupiter. Näytöksen alkaessa se on nousemassa horisontissa ja yön kuluessa se ehtii kohota noin 20 asteen korkeuteen. Jupiter näkyy itäisellä taivaalla.

Kuu ei ole kovinkaan silmiinpistävä kohde yön aikana. Se nousee näytöksen aikana aina vain ylemmäksi ja ehtii saavuttaa noin 14 asteen korkeuden yön aikana. Kuu näkyy kapeana sirppinä koillisessa.

Yön aikana "Kesäkolmioksi" nimetty asterismi on hyvin näkyvissä. Kesäkolmion muodostavat Joutsenen tähdistön Denep-tähti yhdessä Vega- (Lyyra) ja Altair- (Kotka) tähtien kanssa. Asterismi on hyvin suurikokoinen ja se "täyttää" lähes koko eteläisen taivaan. Jokainen näistä tähdistöistä sijoittuu Linnunradan alueelle ja tämä galaksimme on näkyvissä hyvin, vaikka vaaleahkossa kesäyössä se ei vielä ole kaikkein parhaimmillaan.

Joutsenen tähdistössä sijaitsee Albireo-tähti, joka on tunnettu kaksoistähti, jonka komponentit ovat oranssi ja sininen tähti. Näitä vastaavia tähtipareja on taivaalla monta muutakin, mutta Albireo on niin helposti nähtävissä, että sen komponenttien väriero on helposti nähtävissä kaukoputkella kenelle tahansa. Tästä syystä se on usein tähtinäytösten katselukohde. 

Vega-tähti ohjaa katselemaan Lyyran-tähdistössä olevaa "Lyyran rengassumua". Se tunnetaan lyhenteellä M57. Sumu on planetaarinen sumu, joka on syntynyt auringonkaltaisen tähden luhistuttua valkoiseksi kääpiöksi. Tässä prosessissa tähti on menettänyt suuren osan massastaan avaruuteen, joka nyt näkyy sumumaisena renkaana. Hieno kohde, mutta sitä voidaan katsella Elokuun tähtiyössä vain näytöksen loppupuolella.

Herkuleen tähdistössä on yksi upeimmista pallomaisista tähtijoukoista, joka tunnetaan lyhenteellä M13. Pallomaiset tähtijoukot ovat vanhoja, jopa Linnunrataa vanhempia ja M13 koostuu arviolta noin miljoonasta tähdestä. Ne pysyvät yhtenä joukkona keskinäisen gravitaation vaikutuksesta. Herkuleen tähdistö näkyy läntisellä taivaalla yön aikana.

Yön aikana tähtitaivaalta voi bongata joitakin kirkkaita tähtiä. Koillisessa loistaa Ajomiehen tähdistössä Capella, joka on kuudenneksi kirkkain tähti taivaalla. Sen kirkkaus on suunnilleen yhtä suuri kuin Vega-tähdellä. Näytöksen loppupuolella horisontin yläpuolelle kohoaa  myös Kaksosten tähdistöön kuuluvat Castor ja Pollux. Ne näkyvät koillishorisontissa.

Länsiluoteessa on näkyvissä Arcturus, joka on Karhunvartijan kirkkain tähti. Tähti on neljänneksi kirkkain tähtitaivaalla. Kirkkaus johtuu osittain siitä, että se on hyvin lähellä meitä, etäisyyttä on vain 37 valovuotta. Tähden massa on 1,5 auringonmassaa mutta se on ns. oranssi jättiläinen, jonka heliumfuusio on ehkä alkanut. Tähti on 26-kertaa Auringon kokoinen. 

Näytösmaksut

kts. Sunnuntai-illan tähtinäytökset!


Mitä katsellaan

Selkeän sään sattuessa suuntaamme kaukoputket tähtitaivaan kirkkaimpiin kohteisiin, jotka ovat näkyvissä vaaleassa kesäyössä. Kohteita voivat olla Kuu, kirkkaat planeetat, kaksoistähdet ja pallomaiset tähtijoukot vuodesta ja ajankohdasta riippuen.

Elokuun kesäisessä yössä voimme ihastella tähtitaivaan kauneutta. Taivaalla voidaan nähdä hyvällä onnella kirkkaita meteoreja, eivät revontuletkaan ole pois suljettu mahdollisuus! Lisäksi elokuun alkupuolella voimme joinakin vuosina ihastella hohtavia yöpilviä pohjoisella taivaalla, tosin Tampereen horisontissa yöpilvikausi on juuri päättymässä Elokuun tähtiyön aikoihin!

Pilvisellä säällä tarjoamme muuta ohjelmaa auditoriossamme.