Tampereen Ursa ry.

Tervetuloa Tampereen Ursaan

Kaukoputkikurssin ilmoittautuminen alkoi

Tampereen Ursan Kaukoputkikurssi alkaa netissä 7.10.2021, jolle ilmoittautuminen on avoinna heti ja päättyy 3.10.2021. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse osoitteeseen kurssit@tampereenursa.fi.

Kurssin opintoiltoja on kaikkiaan kuusi (6) joka toinen torstai kello 18.00 – 19.15. Kurssin vetäjänä toimii Kari A. Kuure.

Kurssimaksu on 20 € (jäseniltä 10 €) ja se laskutetaan sähköpostitse. Kurssin Meet-osoite ilmoitetaan osallistujille sähköpostitse ennen kurssin alkua.


Jäsenillat

Eilen jäsenillassa koetut tekniset ongelmat on nyt toivottavasti selätetty ja ensiviikolla torstaina (23.9.) pidämme nyt pitämättä jääneen jäsenillan. Sen jälkeen jatketaan alkuperäisen aikataulun mukaan, mutta nyt käytössä on uusi osoite (eilisen kokouksen osoite ei siis enää toimi). Osoite ja aikataulunmukaisista jäsenilloista kerrotaan jäsenille viikkotiedotteessa jokaisen sähköpostiosoitteeseen. Jos olet kiinnostunut liittymään jäseneksi, niin katso tästä lisätietoja.

Ajankohtaista tähtitaivaalla


Syyspäiväntasaus

Tänä vuonna syyspäiväntasaus on 22. syyskuuta, kuten lähes joka vuosi. Tästä on jokunen poikkeus olemassa mutta palataan siihen joskus toiste. Syyspäiväntasauksena Aurinko siirtyy taivaanekvaattorin eteläpuolelle ja se tapahtuu kello 22.21 Suomen kesäaikaa.

Syys- ja kevätpäiväntasauksena mediat toitottavat päivän ja yön olevan yhtä pitkän kaikkialla maapallolla. Näin ei kuitenkaan ole, sillä yhtäläinen pituus saavutetaan syyspäiväntasauksen jälkeen ja kevätpäiväntasausta ennen muutaman vuorokauden erolla. Myöskään eri leveysasteilla päivän pituus on erilainen, joka voi poikketa hyvinkin paljon 12 tunnista. Jos aihe kiinnostaa, niin lue lisää tästä Avaruusmagasiinin artikkelista.

Revontulet

Auringon aktiivisuus on ollut nousussa kohta kaksi vuotta. Nousu on ollut kohtalaisen ripeää ja eräät ennusteet ovat aikaistaneet maksimin saavuttamisen ajankohtaa yli puolella vuodella, jolloin se saavutettaisiin vuosien 2024/2025 vaihteessa. Lisääntyvä aktiivisuus näkyy maapallolla kirkkaampina ja useammin näkyvinä revontulina. Vaikka olemme vielä kaukana parhaista revontulivuosista, nytkin selkeinä öinä niitä voi nähdä pohjoisella taivaalla. Revontuliennusteet kertovat milloin niitä mahdollisesti näkyy. Tampereen Ursa julkaisee revontuliennusteita omassa blogissaan.

Linnunrata

Moni ikänsä kaupungissa asunut ja oleskellut ei ole koskaan nähnyt Linnunrataa. Se on valitettavaa, sillä Linnunrata on yksi kauneimmista elämyksistä, jonka luonto tarjoaa ilmaiseksi jokaiselle, joka vain haluaa sitä ihastella. Lue lisää tästä artikkelista.

Lisää..

tähtitaivaan ilmiöistä ja tapahtumista on kerrottu tällä sivulla.


Löydät meidät osoitteesta

Here we are

Maantieteellinen sijainti:

  • 61° 30' 44" N (61,5122° N)

  • 23° 47' 38" E (23,7939° E)

Käyntiosoite:

Kaupinpuistonkatu 28, 33500 Tampere.


Klikkaamalla karttakuvaa pääset Google Maps'iin! (Huomaa, että Google Mapsissa osoitteella etsitty tähtitornin sijainti saattaa osoittaa väärään paikkaan, viereiseen karttakuvaan on merkitty oikea paikka!)