Tampereen Ursa ry.

Tervetuloa tutustumaan Tampereen Ursaan

Tähtitieteellinen yhdistys Tampereen Ursa ry. on tähtitieteen harrastajien yhdistys ja me toivotamme kaikkia aiheesta kiinnostuneet mukaan toimintaamme. Toimimme Tampereella ja tähtitornimme on Kaupin kaupunginosassa, liian lähellä Tampereen keskustaa.

Näillä sivuilla kerromme ajankohtaisesta toiminnastamme, mutta myös laajasti tähtitaivaan tapahtumista. Selaile sivujamme (ylhäällä vasemmalla olevalla "sämpylä"-valikolla) ja toivottavasti löydät tietoa ja vastauksia juuri sinua kiinnostaviin kysymyksiin. Voit myös esittää meille kysymyksiä sähköpostitse, tarkemmat osoitteen löydät yhteystietosivulta.

Some information about Tampere Ursa's activities has also been published in English.


Sunnuntain tähtinäytös 29.1.2023

Tampereen Ursa järjestää kevätkaudella Tähtinäytöksia kerran kuukaudessa. Tähtinäytöksiin on paikkavaraus, joka avautuu edeltävän viikon maanantaina kello 9.00.

Tarkemmat tiedot näytöksestä tästä linkistä!

Kevätkauden 2023 kuukauden esitelmä

Tampereen Ursan Kuukauden esitelmäsarjan tilaisuudet Laikussa (os. Keskustori 4) ovat seuraavasti:

Musiikkisali (2.krs) 7.2.2023 kello 18.00 – 19.30

Kari A. Kuure: "Tutkimuskohteena Mars" , jossa hän kertoo viime vuosien merkittävistä havainnoista marstutkimuksessa.

Lisätietoja Kuukauden esitelmistä kerrottaan tässä.

Komeetta C/2022 E3 (ZTF) kuvattuna 22. joulukuuta 2022. Kuva on ns. erotuskuva ja sen vuoksi näkyy negatiivisena. Kuva Wikimedia Commons/ Osservatorio_di_Asiago.

Komeetta C/2022 E3 (ZTF) lähestyy suurinta kirkkauttaan

Komeetta C/2022 E3 (ZTF) lähestyy suurinta kirkkauttaan, jonka se saavuttaa helmikuun 1. päivänä. Suurimmaksi kirkkaudeksi arvioidaan 5 avoimella magnitudiasteikolla, eli se olisi ehkä näkyvissä paljain silmin pimeässä paikassa. Muualla sitä voi havaita kiikarilla, jolla sen pitäisi olla hyvin helppo kohde, vaikka kirkas kuutamo vaikeuttaakin havaintoja.

Komeetta havaittiin ensimmäisen kerran viime vuoden maaliskuussa, jolloin se oli Jupiterin radan etäisyydellä. Komeettaytimen kooksi arvioidaan noin kilometriä, mikä tekee siitä komeetaksi suhteellisen pienen. Esimerkiksi vuonna 1997 Maan ohittaneella Hale-Bopp komeetan ytimen kooksi saatiin havaittua 60 km.

Komeetta on tällä hetkellä Herkuleen tähdistössä. Komeetta etenee koilliseen ja on loppukuusta Lohikäärmeessä ja sen jälkeen Pienessä karhussa. Helmikuun alussa, jolloin komeetta on kirkkaimmillaan, se on siirtynyt Kirahvin tähdistön alueelle ja siitä edelleen Ajomieheen. Kaikki nämä tähdistöt ovat korkealla pohjoisella taivaalla ja alkuillasta hyvin näkyvissä kiikarilla havaittavaksi. Myöhemmin yöllä komeetta on erittäin korkealla, lähes zeniitissä, jolloin sen havaitseminen kiikarilla voi olla hankalaa tai vaatii ainakin sen, että havainnot tehdään lepotuolissa istuen tai maaten.

Lisää komeetan reitistä ja etsintäkartat ovat tässä Radiantin artikkelissa.

Lisää..

tähtitaivaan ilmiöistä ja tapahtumista on kerrottu tällä sivulla.


Löydät meidät osoitteesta

Here we are

Maantieteellinen sijainti:

  • 61° 30' 44" N (61,5122° N)

  • 23° 47' 38" E (23,7939° E)

Käyntiosoite:

Kaupinpuistonkatu 28, 33500 Tampere.


Klikkaamalla karttakuvaa pääset Google Maps'iin!