Tampereen Ursa ry.

Tervetuloa tutustumaan Tampereen Ursaan

Tähtitieteellinen yhdistys Tampereen Ursa ry. on tähtitieteen harrastajien yhdistys ja me toivotamme kaikkia aiheesta kiinnostuneet mukaan toimintaamme. Toimimme Tampereella ja tähtitornimme on Kaupin kaupunginosassa, liian lähellä Tampereen keskustaa.

Näillä sivuilla kerromme ajankohtaisesta toiminnastamme, mutta myös laajasti tähtitaivaan tapahtumista. Selaile sivujamme ja toivottavasti löydät tietoa ja vastauksia juuri sinua kiinnostaviin kysymyksiin. Voit myös esittää meille kysymyksiä sähköpostitse, osoitteen löydät yhteystietosivulta.


Falcon 9 kantoraketin toisen vaiheen käynnistys näkyi kirkkaana Suomen taivaalla. Kuvassa on myös yksi perseidihin kuuluva tavallista kirkkaampi meteori. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Flacon 9 laukaisu

SpaceX yhtiön Falcon 9 kantoraketti laukaistiin viime yönä Kaliforniasta. Sen toisen vaiheen käyttö näkyi koko Suomessa hyvin kirkkaana. Kantoraketti vei matalalle kiertoradalle 49 StarLink-satelliittia, jotka tarjoavat suoran internetyhteyden ympäri maapalloa.

Toistaiseksi satelliittiverkko ei ole valmis, joten internetyhteyksiä ei vielä ole saatavissa 60° leveyspiirin pohjoispuolella, mutta yhtiön lupausten mukaan nekin tulevat sitä mukaa kun verkko valmistuu. Satelliitti yhteys tarjoaa laajakaistayhteyden sellaisillekin alueille, joilla ei muuten ole mahdollista saada internetyhteyttä millään muulla keinoin. Aivan kaikille internetyhteyttä ei kuitenkaan tarjota. Esimerkiksi Venäjä ja Kiina sekä joukko muita valtioita jätetään yhteyksien ulkopuolelle.

Tähtitieteilijät sen paremmin kuin tähtiharrastajat eivät ole olleet SpaceX-yhtiön suunnitelmista ihastuksissaan, sillä satelliittiverkko valmistuttuaan käsittäisi yli 42 000 satelliittia. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että jokaiseen tähtivalokuvaan tulisi viiruja satelliittien kulkiessa kuvakentän poikki. Yksittäiset satelliitit ovat kiertoradalla 1 – 5 vuotta. joka jälkeen ne tuhotaan maapallon ilmakehässä.

Yöpilvet ovat kesäyön ilmiö, sillä Auringon pitää valaista noin 85 km korkeudella olevia pilviä, jotta ne näkyisivät. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Kesäkauden tähtitaivas

Tampereen seudulla ja täältä pohjoiseen kesäyön taivas on hyvin vaalea ja vain muutama kirkkaimmista tähditä on näkyvissä, jos ne ovat lähellä zeniittiä. Näin ollen Tähtitaivaan havaitsemisesta ei kesä- ja heinäkuun aikana voi puhua. Käytännössä yötaivaalta voi löytää Kuun silloin kun se on lähellä täysikuuta ja silloinkin se on hyvin matalalla eteläisellä taivaalla. Kesäyöt tarjoavatkin luontovalokuvaajille hyvän mahdollisuuden ottaa tunnelmallisia, jopa mystisiä valokuvia, joissa lähellä horisonttia oleva täysikuu tekee maisemasta todella eksoottisen. Valokuvatessa on kuitenkin huomioitava Kuun kirkkaus, valokuvissa sen ylivalottamista pitäisi välttää. Parhaiten tämä onnistuu käyttämällä kameran HDR-kuvaustapaa ja jalustaa.

Täysikuut sijoittuvat tänä vuonna kesäkuun 14., heinäkuun 13. ja elokuun 12. päiville ja parasta kuvausaikaa on puolenyön jälkeen parin tunnin ajan. Maisemakuvissa ei tietystikään tarvitse pysytellä tieteellisessä tarkkuudessa, vaan kuvia voi käsitellä kuvankäsittelyohjelmalla omaa silmää miellyttäväksi ja tunnelmaa etsien.

Loppukesää kohti siirryttäessä kirkkaat planeetat (Jupiter ja Saturnus) tulevat näkyviin yön pimeimpinä hetkinä. Ne vain ovat niin matalalla lähellä horisonttia, että niiden havaitseminen kaukoputkella tuottaa pettymyksen. Kaukoputken muodostama planeettakuva on pehmeä, suttuinen ja kiehuva, jolloin yksityiskohtia ei näy. Näiden kohteiden lähempi havaitseminen kannattaakin jättää tapahtuvaksi myöhemmin syksyyn, jolloin ne tulevat paremmin näkyviksi hieman korkeammalla taivaalla.

Heinäkuun puolivälin jälkeen aina elokuun alkupuolelle asti Tampereen leveydellä on mahdollisuus nähdä hohtavia yöpilviä pohjoisella taivaalla. Yöpilvet ovat väriltään sinertäviä ja rakenteeltaan yleensä kuitumaisia tai jopa verkkomaisia. Pilvet syntyvät noin 85 km korkeudessa ja ne näkyvät Auringon valaistessa niitä katsojan ollessa kuitenkin yöpuolella maapalloa. Pilvien määrä ja kirkkaus vaihtelevat vuorokaudesta ja vuodesta toiseen. Niistä tiedetään toistaiseksi hyvin vähän mutta niiden on arveltu liittyvän jotenkin ilmaston muutokseen. Valokuvaajille yöpilvet ovat revontuliin verrattava kohde, sillä niiden muoto ja rakenne voivat muuttua nopeasti yön kuluessa. Valotusajat kuitenkin muodostuvat niin pitkiksi, että jalusta käyttö on välttämätöntä.


Oletko hankkimassa kaukoputkea?

Tähtiharrastuksen aloittaminen hankkimalla kaukoputki ensimmäiseksi on huonoin mahdollinen tapa aloittaa uutta harrastusta. Jotta kaukoputkesta saisi kaiken mahdollisen irti, tai edes sillä näkisi jotain, pitää tietää monia asioita. Tämä tieto ei ole myötäsyntyistä kenellekään, vaan ne tiedot ja taidot on hankittava ja se on mahdollista vain kokemuksen ja asiantuntevan opastuksen avulla.

Liity siis paikalliseen tähtiharrastusyhdistykseen ja hakeudu kursseille. Kursseja ei ehkä järjestetä näin koronaepidemian aikana tai ne pidetään internetin välityksellä. Niitä odotellessa ja hieman kaukoputkikuumetta lieventääksesi voit lukea aiheesta hyödyllisiä artikkeleita tästä linkistä.

Lisää..

tähtitaivaan ilmiöistä ja tapahtumista on kerrottu tällä sivulla.


Löydät meidät osoitteesta

Here we are

Maantieteellinen sijainti:

  • 61° 30' 44" N (61,5122° N)

  • 23° 47' 38" E (23,7939° E)

Käyntiosoite:

Kaupinpuistonkatu 28, 33500 Tampere.


Klikkaamalla karttakuvaa pääset Google Maps'iin! (Huomaa, että Google Mapsissa osoitteella etsitty tähtitornin sijainti saattaa osoittaa väärään paikkaan, viereiseen karttakuvaan on merkitty oikea paikka!)