Tampereen Ursa on aloittanut yhteistyön Särkänniemen Planetaarion kanssa! Tampereen Ursan tähtioppaat pitävät planetaariossa kesäkaudella kahden tyyppisiä esityksiä - Aurinkokunta-näytöksiä sekä Tähdet ja maailmankaikkeus -näytöksiä. Näin planetaarioon palaavat pitkän tauon jälkeen oppaan juontamat näytökset, joissa yleisö voi myös esittää kysymyksiä. Toukokuussa näytöksiä esitetään viikonloppuisin, ja 4.6.2025-20.8.2025 myös keskiviikkoiltaisin on näytös. Lippuja voi ostaa etukäteen Särkänniemen verkkosivuilta ja ennen esitystä Särkänniemen lipunmyynnistä.
Aurinkokunta-esityksessä tutustutaan aurinkokuntamme syntyhetkiin ja tehdään kierros kiinnostavimpien planeettojen, kääpiöplaneettojen, kuiden ja asteroidien kautta. Mikä on aurinkokunnan korkein vuori? Miltä näyttävät Saturnuksen Enceladus-kuun geysirit tai Jupiterin Io-kuun tulivuorenpurkaukset? Missä menee ihmiskunnan kaukaisin lähettiläs tähtienvälisessä avaruudessa, Voyager 1 -luotain? Vierailemme myös tutkimassa viime aikoina uutisotsikoissa olleen eksoplaneetta K2-18b:n luona!
Tähdet ja maailmankaikkeus -esityksessä tarkastellaan muun muassa Auringon ja muiden tähtien toimintaa ja elinkaarta. Tutustumme aluksi lähimpään tähteen eli Aurinkoon, ja ihastelemme sen hiukkaspurkausten aiheuttamia revontulia. Esityksessä selviää, miten tähdet syntyvät, millainen on tähtien lastentarha, ja mitä tähdille tapahtuu, kun ne kuolevat – ja miksi tähtien kuolema on meillekin oleellisen tärkeää. Kotigalaksimme Linnunrata näkyy kauempana kaupunkien valosaasteesta maitomaisena vyönä taivaan halki. Linnunrata on noin 400 miljardin tähden suurkaupunki, jonka keskustassa on valtava musta aukko. Planetaario mahdollistaa matkan mustan aukon reunalle sekä myös huikean näkymän Linnunrataan sen ulkopuolelta matkatessamme maailmankaikkeuden ääriin etsimään vastausta yllättävänkin viattomaan kysymykseen: miksi yötaivas tähtien välissä on pimeä?
Kuukauden tähtitaivas -esityksissä selviää, miksi varhaisimmista kulttuureista lähtien taivaalle on sijoiteltu erilaisia myyttisiä eläimiä tai sankareita tähtikuvioiksi. Vaikka nykyiset tähdistöt virallistettiin vasta vuonna 1928, suuri osa pohjoisen taivaanpallon tähdistöistä tulee antiikin Kreikasta. Esitysten aikana opetellaan tunnistamaan sinä kuukautena Tampereen yötaivaalla näkyviä tärkeimpiä tähtikuvioita ja kuullaan niihin liittyviä tarinoita. Esityksissä tutustutaan myös kuvioiden kiehtovimpiin yksittäisiin tähtiin – jotka eivät välttämättä aina ole yksittäisiä, vaikka paljain silmin niin saattaa näyttää! Tähtitaivasnäytöksissä käydään luonnollisesti läpi kulloinkin näkyvillä olevat planeetat. Tähtitaivasnäytökset ovat taulla vaaleiden kesäöiden ajan, ja palaavat ohjelmistoon syyskuussa 2025!