Tähtinäytökseen valmistautuminen

Pukeutuminen

Tähtitornilla on sekä sisätiloja että ulkotiloja. Sisätiloissa on normaali huonelämpötila ja ulkona tietysti ulkolämpötila. Tämä asia täytyy ottaa huomioon pukeuduttaessa. Pukeudu siis lämpimiin ja tuulen pitäviin ulkovaatteisiin vaikka ulkolämpötila olisikin vuodenaikaan nähden leuto. Sisätiloissa ulkovaatteet voi riisua, jotta esitystä seuratessa ei tulisi liian lämmin.


Muuta tärkeää huomioon otettavaa

Tähtitorni sijaitsee Kaupissa Tampereen veden vuonna 1960 valmistuneen vesitornin ylimmässä kerroksessa. Rakennuksessa on hissi mutta se ei kuitenkaan ulotu Tampereen Ursan tiloihin, vaan jää kerrosta alemmaksi. Loppumatka täytyy siis nousta tavallisia portaita.

Yhdistyksen auditorio ja esittelytilasta tähtitorniin ja kattotasanteelle johtaa jälleen yhden kerroksen verran portaita. Portaat ovat kierreportaiden tyyppiset, joten vaatii hieman huolellisuutta kulkea niissä! Nämä portaat saattavat olla yläpäästään märät jos kattotasanteelta on kengissä kantautunut lunta. Vesi voi tehdä portaista liukkaat!

Varsinaiseen tähtitornin kupuun kaukoputkelle johtaa vielä yhdet, hyvin kapeat ja jyrkät metalliportaat, jotka saattavat olla esityksen aikana märät ja liukkaat. Portaat ovat niin kapeat, että jos tarvitset avustajaa liikkumisessa, niin avustaja tuskin pystyy tukemaan sinua rinnaltasi. Pyörätuolilla näiden portaiden kulkeminen on mahdotonta (tai ainakaan kukaan ei ole sitä koettanut) vaikka avustajat olisivat hyvinkin vahvoja.

Yleisönäytöksissä kattotasanteelle tuomme yleensä pienehköjä kaukoputkia, jolla vieraamme voivat katsella tähtitaivaan kohteita opastetusti. Kattotasanteelle pääsy on jonkin verran helpompaa kuin varsinaiseen kupuun ja pääkaukoputken ääreen, joten jos sinulla on liikuntarajoitteita, niin kattotasanteella näet niitä samoja kohteita kuin pääkaukoputkella.

Kehotamme kaikkia vieraitamme kulkemaan portaissa hyvin varovasti ja muut vieraat huomioon ottaen, jotta vältytään onnettomuuksilta!


Kysymykset

Tähtitornilla vierailevilla on usein kysymyksiä, joihin he haluaisivat asiantuntijan vastauksen tai mielipiteen. Toivomme, että kysyisit, sillä vastaus on tietysti kysyjälle tärkeä mutta myös toiset vieraat ovat kiinnostuneet asiasta. Parhaimmillaan yleisöltä tulleesta kysymyksestä on kehkeytynyt erittäin mielenkiintoisia keskusteluja, josta jokainen on saanut jotakin. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, joten kysy rohkeasti!


Valokuvaaminen ja videointi

Tähtitornilla on mahdollisuus valokuvata tai videoida, kunhan se rajoittuu omaan seurueeseen! Laitteita, näkymiä ja henkilökuntaa voi valokuvata lupaa kysymättä. Tampereen Ursan toimitilat ovat yksityisiä tiloja (ei siis julkinen paikka), joten jos julkaiset kuvia, muista pyytää julkaisulupa kuvissa näkyviltä henkilöiltä, olivatpa he sitten omaa seuruettasi tai henkilökuntaa! 

Tähtitornilla olevia valokuvien, julisteiden, postereiden, esitysten tms. materiaalin kuvien ja videoiden julkaiseminen on kielletty tekijänoikeuksien vuoksi. Julkistamisella tarkoitetaan painotuotteita ja nettijulkaisemisen lisäksi myös Facebookissa, Tinderissä, Instagrammissa tms. some-mediassa julkaisemista.

Jos olet epävarma voiko jotakin kohdetta valokuvata, niin silloin aina voit kysyä oppaalta!