Kysymyksiä kaukoputkista
Pieni kaukoputkiopas
Millainen kaukoputki nuorelle tai aloittavalle tähdistä kiinnostuneelle?
Kari A. Kuure
Vastausta otsikon kysymykseen ei ole helppo antaa, sillä se riippuu niin monista tekijöistä. Lähdetään tarkastelemaan kysymystä kuitenkin budjetin mukaan, sillä usein se on ratkaisevan tärkeä lopullista hankintapäätöstä tehtäessä. Ohjeen loppupuolella käsitellään myös sitä, millaista kaukoputkea EI pidä hankkia, jotta vältyttäisiin teknisesti liian vaativalta tai huonolaatuisilta laitteilta, orastavan harrastuksen lopahtamisesta ja virhehankinnalta. Aivan lopuksi luetellaan joitakin luotettavia ja hyvälaatuisten laitteiden myyjiä, joilla on kattava valikoima laitteita.
Olipa budjettisi minkä kokoinen tahansa, paras tapa aloittaa tähtiharrastus on liittyä paikallisen tähtiharrastusyhdistykseen ja osallistua sen järjestämille kursseille. Yhdistyksillä on myös usein laitteistoja, jotka ovat jäsenten vapaasti käytettävissä ja näin ilman oman laitteen hankintaa tarjoutuu tilaisuus tutustua käyttökelpoisiin laitteisiin ja opetella niiden käyttöä. Tällaisen kokemuksen jälkeen oman laitteen hankinta, sitten kun se tulee ajankohtaiseksi, onkin jo helpompaa ja onnistumisen mahdollisuus on suuri.
Jos budjettisi on < 100 euroa
suositeltavin hankinta on budjetin ylärajalla olevan kiikarin hankinta. Mikä tahansa kiikari kerää paljon enemmän valoa kuin paljaat silmät ja tuo näkyviin paljon sellaisia kohteita, joita muutoin ei näe. Ehkä edullisin kiikarityypeistä on 7×50 kiikari, sillä tämän kokoluokan kiikareita valmistetaan runsaimmin ja hinta on edullisin.
Kiikarin tyyppi on yleisimmin Porro-prismakiikari ja se on yleensä suhteellisen hyvälaatuinen (prismat BAK-4 -lasia ja linssien pinnoissa on heijastumista estävän pinnoite) ja käyttökelpoinen. Hankinnan yhteydessä on syytä hankkia myös liitin kamerajalustaan kiinnittämistä varten (ja kamerajalusta jos sitä ei entuudestaan ole), sillä kiikarin pitäminen käsin aiheuttaa kiikarin ja siten myös kuvan heilumista ja havaitseminen ei oikein onnistu.
Lähes pakollinen hankinta on myös kunnollinen opas tähtitaivaan kiikarikohteista. Kuuta lukuun ottamatta tähtitaivaan kohteet ovat yleensä sen verran himmeitä, että niiden sijainti on tiedettävä, jotta ne löytyisivät kiikarilla tai kaukoputkella havaittaviksi.
Jos budjettisi 100 – 200 euroa
Tällaisella budjetilla valinnan vara kasvaa ja laitteet alkavat olla riittävän laadukkaita tavalliseen käyttöön. Budjettiin sopivat kiikarit ovat yleensä kumipinnoitteisia ja sen verran tiivistettyjä, että aivan ensimmäisen kostean illan jälkeen linssien sisäpinnat eivät ole huurussa.
Tässä hintaryhmässä on myös tarjolla kattoprismakiikareita, jotka eivät aina ole se paras vaihtoehto tähtiharrastajan käyttöön. Sen sijaan, jos kiikarilla katsotaan useimmin lintuja ja muita luonnon kohteita, niin kattoprismakiikari sopii myös tähtitaivaan kohteiden havaitsemiseen. Puhtaasti tähtikiikariksi hankittava laite voisi olla esimerkiksi 15×70 (suurennus 15× ja objektiivien halkaisija 70 mm).
Tässä hintaryhmässä on tarjolla myös joitakin kaukoputkimalleja, jotka ovat käyttökelpoisia niin aloittelevalle harrastajalle kuin jo hieman pidemmälle ehtineelle esimerkiksi matkakaukoputkeksi. Sopiva kaukoputki voisi olla esimerkiksi linssikaukoputki 70/500 mm (objektiivin halkaisija 70 mm ja polttoväli 500 mm). Objektiivi on akromaattinen, eli sen tuottama kuva on kohtuullisen hyvä ja linssin pinnat on pinnoitettu heijastumisen estäviksi.
Myös budjetin ylärajalle sijoittuvat maakaukoputki voisi olla mahdollinen ja monikäyttöinen hankinta, jolla voi katsella esimerkiksi lintuja. Riippuen hieman valmistajasta, kaukoputken mukana tulee pari käyttökelpoista okulaaria, punapiste-etsin ja mahdollisesti riittävän tukeva atsimutaallinen-jalusta.
Jos budjettisi on > 300 euroa
Tarjonta ja sopivien laitteiden määrä kasvavat runsaaksi. Tällaisella budjetilla voi hankkia jo laadukkaita laitteita, jotka ovat käyttökelpoisia hyvin pitkään. Maltti tässäkin hintaryhmässä on pidettävä mielessä, sillä mitä teknisempi ja monia erilaisia toimintoja sisältävät laitteet voivat olla aloittelevalle harrastajalle liian vaativia, jolloin seurauksena saattaa olla harrastuksen lopahtaminen.
Käytetyt kaukoputket
Taloudellinen tapa hankkia kaukoputki on ostaa se käytettynä. Käytetyn ostaminen kuitenkin vaatii sen, että laite on mahdollista tarkastaa ja kokeilla ennen ostopäätöksen tekoa. Sovi siis myyjän kanssa tapaamisesta ja laitteen toimivuuden testaamisesta siinä vaiheessa, kun olet löytänyt itsellesi sopivan laitteen. Mitään ennakkomaksua tai varausmaksua ei laitetta (ja myyjää) näkemättä pidä maksaa!
Mikä sitten on oikea hinta käytetystä laitteesta? Kaikkiin laitteisiin tulee aina jälkiä käytöstä, mutta tärkeintä on optisten pintojen virheettömyys. Niiden pitäisi olla virheettömiä ja puhtaita (huomaa, että kosteissa tiloissa säilytettyjen kaukoputkien linssien sisäpinnoilla saattaa kasvaa ohut kerros levää tms.).
Virheettömän, täysin toimintakuntoisen laitteen hintapyyntö voi olla lähellä uuden laitteen listahintaa. Sellaista ei kuitenkaan pitäisi maksaa, sillä käytetyssä laitteessa ei kuitenkaan ole takuuta (eikä palautusoikeutta) ja piilevä vika voi ilmaantua vasta todellisessa käytössä!
Täysin toimivan, näennäisesti tehdaskuntoisen ja muutaman vuoden ikäisen laitteen hinta voisi olla 50 – 80 % uuden tai vastaavan laitteen hinnasta. Jos laitteessa on selviä käytössä syntyneitä jälkiä, vaikka optiset osat olisivatkin hyväkuntoisia, hinta pitäisi olla em. hintahaarukan alapäässä.
Jos optisissa pinnoissa on käyttöä haittaamattomia naarmuja, hintahaarukka asettuu sitten noin 20 – 40 % tuntumaan vastaavan kaukoputken listahinnasta. Jos optisissa pinnoissa on sellaisia naarmuja tai muita vikoja, jotka haittaavat kuvan selkeyttä tai aiheuttaa heijastumia, on parempi jättää laite ostamatta!
Kaikki mitä on edellä kerrottu, pätee myös käytettyihin okulaareihin ja muihin mahdollisiin varusteisiin kuten jalustoihin tai seurantalaitteisiin.
Laitteita, joita EI PIDÄ HANKKIA
Tähän ryhmään kuuluvat laitteet ovat yleensä alle 100 euroa maksavia laitteita, joita myydään tavarataloissa, marketeissa tai kivijalkaliikkeissä. Näiden laitteiden laatu on heikko, ne ovat lähinnä leikkikaluja ja niiden käyttökelpoisuus tähtitaivaan havaitsemiseen on huono. Varmin tapa tuhota orastava harrastus on hankkia nuorelle tähän ryhmään kuuluva laite.
Tavaratalokaukoputken tunnistaa monista asioista jo pakkauksen päältä. Laadukkaissa kaukoputkissa on linsseissä monikalvopinnoite poistamaan heijastuksia. Ellei pakkauksessa ole mainintaa, että kaikki linssien pinnat on pinnoitettu, jätä kaukoputki kauppaan!
Hyvälaatuisten kaukoputken putkiosa on valmistettu joko alumiinista tai teräksestä. Ellei pakkauksessa ole tästä mainintaa, putki on silloin hyvin todennäköisesti muovia. Muovi ei sovellu hyvälaatuiseen kaukoputkeen putken rakennusaineeksi lainkaan ja muovinen runko kertoo myös siitä, että linsseissä (ainakin okulaarinlinsseissä) on voitu käyttää myös muovia.
Pakkauksessa voidaan mainostaa suurta suurennusta. Jos objektiivin halkaisija on esimerkiksi 70 mm, niin silloin kaukoputken suurennukseksi ei pitäisi ilmoittaa maksimissaan 600×. Jos näin on, niin silloin kyseinen laite on aivan leikkikalu. Kaukoputken objektiivin halkaisija millimetreissä kertoo sen suurimman käyttökelpoisen suurennuksen, siis Ø 70 mm tarkoittaa 70× maksimisuurennusta.
Aivan hyviäkin laitteita myyvät kaukoputkikauppiaat tarjoavat ensimmäiseksi kaukoputkeksi usein Newton-tyyppistä peilikaukoputkea, valitettavasti. Tällainen laite ei sovellu lainkaan ensimmäiseksi kaukoputkeksi, sillä sen huolto ja ylläpitäminen hyvässä kunnossa on aivan liian vaikeaa aloittelevalle, kun se on sitä myös pitempään harrastaneellekin. Myös kaukoputken kohdistaminen kohteeseen on yllättävän vaikeaa ilman kaukoputken käyttökokemusta!
Newton-kaukoputken omistajat on oma joukkonsa, jotka ovat erikoistuneet hyvin himmeiden syvä taivas -kohteiden (esimerkiksi himmeät sumut) havaitsemiseen ja käyttävät siihen isokokoisia (Ø >200 mm) kaukoputkia. Muiden havaintokohteiden (Kuu, planeetat jne.) katselemiseen on muita, paljon parempia laitteita.
Edelleen ensimmäiseksi kaukoputkeksi ei pidä hankkia kaukoputkisettiä, johon kuuluu EQ- tai ekvatoriaalinen jalusta. Tällaiset paketit ovat yleisiä kaukoputkikauppiaiden sivuilla. Jalusta on hyvin toiminnallinen ja kätevä silloin kun sen käyttäjä tuntee ja osaa laitteen käytön, mutta aloittelijalle se ei sovellu. Jalustan käyttö edellyttää sen tarkkaa suuntaamista maapallon pyörimisakselin suuntaiseksi ja se ei onnistu ilman runsasta kokemusta jalustatyypistä. Aloittelevalle tähtiharrastajalle sopiva jalusta on atsimutaalinen (lyhenne AZ), jonka avulla kaukoputken voi suunnata suoraan kohteeseen ja jalustaa ei tarvitse erikseen suunnata pohjoiseen.
Elektronisella ohjauksella (tietokoneilla) varustetut goto-kaukoputket voivat kuulua tähän ryhmään silloin, kun on kyse aloittelevasta harrastajasta. Laitteet ovat kyllä käyttökelpoisia ja niiden avulla kohteiden löytäminen taivaalta on helppoa, mutta vaativat käyttäjältään hieman tähtitaivaan tuntemusta ja teknistä osaamista. Goto-kaukoputki on suunnattava oikein ja se vaatii vähintäänkin englanninkielisen manuaalin ymmärtämistä ja suuntausmenetelmien oppimista. Missään tapauksessa goto-kaukoputket eivät sovi lapsille ensimmäiseksi kaukoputkeksi ja nuorillekin niiden hakkimista pitäisi hyvin tarkkaan harkita.
Kauppiaita
Suomessa on vain vähän kaukoputkikauppiaita ja niistäkin vain kaksi suositeltavia:
Ursa ry (Helsinki) https://www.ursa.fi/kauppa/tuote-osasto/kaukoputkikauppa/kaukoputket/
Ursan myymät laitteet ovat laadukkaita mutta valikoima suppea ja edullisen ryhmän laitteet puuttuvat valikoimasta. Ursan myymät laitteet ovat yleensä suunnattu kokeneille harrastajille. Ursan kirjakaupasta löytyy sopivia oppaita tähtitaivaan havaitsemiseen, kuten Tähdet XXXX -vuosikirja.
Mikkelissä toimiva Astro ARt Finland https://www.astroart-store.fi/ on osoittautunut toimivaksi ja hinnoiltaan edulliseksi kaukoputkikauppiaaksi. Varastossa olevien laitteiden toimitukset tapahtuvat nopeasti muutamassa päivässä. Myyjälä on myös huoltopalvelu, joten jos havaintolaitteissa on jotain ongelmia tai muutoksen tarvetta, asiaa voi tiedustella heiltä.
Ursan Harrastustorilla myydään (ja ostetaan) käytettyjä kaukoputkia ja laitteita https://www.ursa.fi/tori/
Muut kauppiaat ovat lähinnä tavarataloja ja niiden valikoima on suppea ja vain harvoin niissä on aloittelevalla harrastajalle soveltuvia laitteita. Lisäksi laitteiden myyntihinnat ovat korkeahkoja ja varsinaisilla kaukoputkikauppiailla hinnat ovat usein paljon edullisempia. Myyntihinnoissa voi olla eroa kymmeniä tai satoja euroja.
Euroopassa, lähinnä Saksassa on useita kaukoputkikauppiaita, jotka myyvät laitteita Suomeen. Nettisivut ovat yleensä englanniksi ja maksuksi kelpaa luottokorttien lisäksi suomalaisten pankkien depit-kortit. Tuotteet tulevat yleensä noin viikossa kotiovelle, joten ostaminen on helppoa, sillä mitään tulliselvityksiä ei ole.
Tampereen Ursa pitkäaikainen yhteistyökumppani on ollut Teleskope Express, lyhyemmin TS (lyhenne tulee firman vanhemmasta nimestä Teleskope Service). Tampereen Ursa on hankkinut omatkin laitteet suurimmaksi osaksi tältä myyjältä.
TS https://www.teleskop-express.de/shop/index.php/language/en
Valikoima on laaja ja myös tavaraa on hyllyssä heti toimitettavaksi. Valikoimissa on myös aloittelijoille sopivia paketteja, jos tietää mitä on ostamassa. Tämäkin kauppias tarjoaa aloitteleville sopimattomia Newton-kaukoputkia, mutta niihin ei pidä sortua edullisesta hinnasta huolimatta.
Joitakin linkkejä
Alla on joitakin linkkejä aloitteleville sopiviin laitteisiin. Linkit ovat tämän oppaan kirjoitushetkellä toimivia, mutta voivat poistua myyjän valikoimista, kun niiden valmistus päättyy ja ne korvataan uudemmilla malleilla. Selaa siis myyjän nettisivuja hieman laajemmin ennen ostopäätöksen tekoa!
Kiikarit
https://www.astroart-store.fi/product/221/btc-delta-starlight-15x70-kiikarit
Edullinen kiikkari, jonka kuvan laatu on hyvä aloittelevan havaitsijan tarpeisiin. Kiikari pitäisi kiinnittää jalustaan (likki sovitteesta löytyy kiikarin esittelysivulta), jotta se pysyisi heilumatta ja havaitseminen olisi miellyttävää.
https://www.astroart-store.fi/product/1522/celestron-skymaster-25x100-kiikarit
Erinomainen ja valovoimainen tähtikiikari, joka sopii edistyneelle harrastajalle. Kiikari on kiinnitettävä jalustaan. Objektiivien suuri koko (Ø 100 mm) mahdollistaa hyvin himmeiden kohteiden, kuten komeettojen ja kirkkaimpien tähtisumujen havaitsemisen.
Linssikaukoputket
Linkit ovat Teleskope Express’in sivuille mutta myös muilta myyjiltä löytyy näitä ja vastaavia malleja.
valovoimainen
hyvä varustelu
toimiva jalusta
sopii matkakäyttöön
erittäin sopiva ensimmäiseksi kaukoputkeksi
edellistä hieman huokeampi
hyvä varustelu
toimiva jalusta
erittäin sopiva ensimmäiseksi kaukoputkeksi
sopii matkakaukoputkeksi
riittävä varustelu
pöytäjalusta, joten sopii parvekkeella käytettäväksi, mutta vaatii maastossa tukevan alustan kuten ison kiven tms.
Maksutov-tyyppinen peilikaukoputki
pelkkä kaukoputki
kiinnitys esimerkiksi kamerajalustaan tai erilliseen kaukoputken jalustaan
ei huoltotarvetta
sopiva varustelu
Edellä olevat kaukoputkimallit ovat siis esimerkkejä yleensä aloittelevalle sopivista ja edullisista laiteista. Kuinka hyvin kukin laite soveltuu, on hyvin yksilöllistä ja olisikin tärkeää, että tuleva käyttäjä tutustuisi vastaaviin laitteisiin ennakolta esimerkiksi tähtiharrastusyhdistyksessä.
Yleistä asiaa kaukoputkista
Yleisesti ottaen linssi- tai Maksutov-tyyppinen kaukoputki sopii niin aloittelevalle kuin jo pitempään harrastaneelle. Tämän tyyppiset kaukoputket ovat helppoja huoltaa ja ne eivät tarvitse minkäänlaisia säätöä.
Kokeneille havaitsijoille sopivat edellisten lisäksi Smith-Cassegrain ja Newton-kaukoputket. Nämä vaativat normaalien puhdistus- ja huoltotoimien lisäksi optisten osien säätöä ainakin silloin tällöin. Vaikka säädöt on yleensä helppoja tehdä, omatoimisesti niitä ei voi oppia. Virheellisesti tehdyt säädöt voivat johtaa siihen, että kaukoputkella ei havaintoja pysty tekemään lainkaan, ennen kuin säädöt on tehty oikein jossakin optisten laitteiden huoltoon erikoistuneissa yrityksessä.
Olipa kaukoputki minkä tyyppinen tahansa, se vaatii hyvää ja huolellista käsittelyä. Havaintojen väliaikoina kaukoputki pitää säilyttää kuivassa paikassa, sillä kosteus on laitteiston pahin vihollinen. Asuinhuoneet ovat yleensä hyviä säilytyspaikkoja vaikkakin hieman lämpimiä. Tällaisessa tapauksessa kaukoputki pitäisi vielä ulos noin tuntia ennen havaintojen alkua, jotta lämpötila ja sen aiheuttamat putkivirtaukset (huonontavat kuvan laatua) ehtisivät tasoittua.
Olipa säilytyspaikka asuinhuoneissa tai kuivassa varastossa, kaukoputki tulee suojata pölyltä. Kaukoputken mukana tulevat objektiivin ja okulaariliittimen tulpat tulee pitää paikoillaan varastoinnin aikana ja itse kaukoputki peitetään sopivalla riittävän isolla suojapeitteellä. Jos kaukoputkella on kuljetuslaatikko, se on paras säilytysvaihtoehto.
Kaukoputken mukana usein tulee yksi tai kaksi okulaaria. Ne ovat kaukoputkivalmistajan huokeimpia malleja ja niiden laatu on yleensä välttävä. Parempilaatuiset okulaarit ovat lähes välttämättömiä hankintoja heti kaukoputken jälkeen.
Okulaareja on monia erilaisia, joten erilaisten okulaarityyppien ja valmistajakohtaisten erojen arviointi on syytä tehdä asiantuntijan opastuksella. Useimmat mallit kuitenkin soveltuvat hyvin Kuun ja planeettojen katsomiseen ja noin 50+ € kappalehinnalla saa jo käyttökelpoisia okulaareja.
Kaukoputken suurennus määräytyy objektiivin polttovälin ja okulaarin polttovälin suhteena. Jos kaukoputken polttoväli on 500 mm, niin 10 mm okulaarilla saa aikaiseksi 50× suurennuksen. Jos polttoväli on 1 000 mm, tällä samalla okulaarilla kaukoputkeen saa 100× suurennuksen.
Värillisiä suodattimia aloitteleva harrastaja ei tarvitse, ellei lukuun oteta Kuun ja planeettojen katselemiseen sopivaa valosaaste- tai harmaasuodatinta. Nämäkään eivät ole tarpeellisia muutoin kuin havaitsijan mukavuuden kannalta, sillä kohteet voivat olla häikäisevän kirkkaita. Yksityiskohdat tulevat helpommin havaittavaksi hieman himmeämmästä kuvasta!
Lisätietoa
Lisätietoa kaukoputkista, niiden toiminnasta, hankinnasta ja huollosta Avaruusmagasiinista
http://avaruusmagasiini.blogspot.com/2016/12/oletko-hankkimassa-kaukoputkea.html
Linkin alta avautuu luettelo artikkeleihin ja artikkelit on ryhmitelty aihepiireittäin, jotta niihin tutustuminen voisi onnistua paremmin ja lukija saisi vastauksia juuri häntä kiinnostaviin kysymyksiin.