Kuukauden esitelmät

Kuukauden esitelmiä järjestetään talvikaudella (lokakuu — maaliskuu) noin kerran kuukaudessa Tampereen keskustassa, useimmiten Kulttuurikeskus Laikussa. 

Näistä tilaisuuksista ilmoitamme erikseen nettisivullamme ja tapahtumista kertovilla palstoilla muissa tiedotusvälineissä ja -kanavilla.

Kuukauden esitelmät ovat maksuttomia ellei toisin ilmoiteta.

Tervetuloa!

Kevätkauden 2024 Kuukauden esitelmät

Tampereen Ursan Kuukauden esitelmäsarjan tilaisuudet Laikussa (os. Keskustori 4) ovat seuraavasti:

Luentosali 9.4.2024  kello 18.00 – 19.30

Zofia Järvinen: Tähtien elinkaaren mallintaminen - Harrastajan katsaus astrofysiikkaan

Tähdet ovat maailmankaikkeutemme rakennuspalikoita ja niiden tutkiminen onkin suuri osa nykypäivän tähtitiedettä. Tähtiä voi tutkia spektroskopian menetelmin. Tähden spektrit, säteilemän valon aallonpituudet, kertovat tähden alkuainerakenteesta ja pintalämpötilasta. Yhdistettynä tähden valovoiman mittauksiin, saadaan tähtien elinkaarta mallintava Hertzsprungin-Russellin kaavio.

Luennolla annetaan yleistajuinen katsaus tähtien fysiikkaan, tutustutaan tieteelliseen menetelmään ja kerrotaan, miten harrastajakin voi tehdä tiedettä yksinkertaisellakin laitteistolla.

Luentosali 13.2.2024  kello 18.00 – 19.30

Linnunradan keskustan alue, joka ei kohoa horisontin yläpuolelle koskaan meillä Suomessa. Kuva Tomi Kurri.

Tomi Kurri: Tähtikuvausta Australiassa

Tomi Kurri oli vuoden ajan työkeikalla Australiassa. Aktiivisena tähtiharrastajana hän käytti siellä oloajan hyväkseen ja valokuvasi eteläistä tähtitaivasta, jossa on runsaasti mielenkiintoisia syvä taivaan kohteita kuten tähtisumuja, jotka eivät milloinkaan nouse horisontin yläpuolelle Suomessa. Tähtitaivas on muutoinkin aivan erilainen, etenkin Linnunradan keskusta-alueen näkyminen korkealla taivaalla avaa hämmästyttävän hienon näkymiä valokuvaajille. Tomi sai myös tallennettua kamerallaan näkymiä, joita ei odottaisi siellä näkyvän. Mitä ne ovat? Tule kuuntelemaan tätä todella mielenkiintoista esitelmää. — Tervetuloa!


Luentosali 12.3.2024  kello 18.00 – 19.30

Havainnekuva rakenteilla olevasta ETL-kaukoputkesta. Kuva ESO.

Kari A. Kuure:  "Älyttömän iso kaukoputki"

Kaukoputkien kehitystyö on johtanut siihen, että maanpinnalle rakennettavien teleskooppien fyysinen koko ollut mahdollista kasvattaa jo pitkään olleesta noin 10 metristä paljon suurempiin instrumentteihin. Nyt Euroopan eteläisessä observatoriossa (ESO) on rakenteilla pääpeilin halkaisijaltaan 39 metrinen ETL -kaukoputki, jonka ensivalot otetaan tämä vuosikymmenen loppupuolella. Kaukoputkea rakennetaan Chileen Atacaman autiomaahan, jossa ESO:lla on muitakin isoja kaukoputkia kuten neljä 10 metrin VLT -kaukoputkea. Eikä tämä kaukoputki ole ainoa, sillä myös Yhdysvalloilla on suunnitelma 30 metrin kaukoputkesta, jonka rakennustyöt on kuitenkin viivästyneet useita vuosia alkuperäisestä aikataulusta sijoituspaikkakiistojen vuoksi.

Tässä esitelmässä Kari A. Kuure kertoo millainen tämä ESO:n "Älyttömän iso kaukoputki" tulee olemaan ja mitä varten se rakennetaan.