Kuukauden esitelmät

Kuukauden esitelmiä järjestetään talvikaudella (lokakuu — maaliskuu) noin kerran kuukaudessa Tampereen keskustassa pääkirjasto Metson Kuusi-salissa. Kevään 2025 luentopäivät ovat 11.2.2025, 11.3.2025 ja 15.4.2025. Niiden sisällöstä tiedotetaan joulukuun aikana.

Näistä tilaisuuksista ilmoitamme erikseen nettisivullamme ja tapahtumista kertovilla palstoilla muissa tiedotusvälineissä ja -kanavilla.

Kuukauden esitelmät ovat maksuttomia ellei toisin ilmoiteta.

Tervetuloa!

Kevätkauden 2025 Kuukauden esitelmät

Tampereen Ursan Kuukauden esitelmäsarjan kevään 2025 tilaisuudet Pääkirjasto Metsossa (os. Pirkankatu 2, Kuusi-sali) ovat seuraavasti:

Metso Kuusi-sali 11.2.2025  kello 18.00 – 19.30

Tomi Hyvönen: Pimeän universumin arvoitus Euclid-satelliitin silmin

Euclid on Euroopan avaruusjärjestön avaruuskaukoputki, jonka laajakulmainen kamera tutkii galaksien punasiirtymää ja auttaa ymmärtämään paremmin pimeän aineen ja pimeän energian arvoitusta. Tomi Hyvönen kertoo kuukauden esitelmässä 11. helmikuuta, mitä vuonna 2023 laukaistu satelliitti on jo selvittänyt ja mitkä sen pitemmän aikavälin tiedetavoitteet ovat. 

Metso Kuusi-sali 11.3.2025  kello 18.00 – 19.30

Minna Palmroth: Vlasiator, maailman tarkin lähiavaruuden mallinnusmenetelmä

Maapallon lähiavaruus tarkoittaa sitä maapallon ympäristöä, johon maapallon magneettikenttä ulottuu, ja jota toisaalta rajoittaa auringosta tuleva aurinkotuuli ja ilmakehän yläosan ionisoitunut kerros eli ionosfääri. Tämän aurinkotuuli - magnetosfääri - ionosfääri -systeemin tarkka mallintaminen on tärkeää, jotta ymmärretään miten avaruussää syntyy ja millaisia voivat olla sen vaikutukset kriittiseen infrastrutuuriin.

Helsingin yliopistossa, Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikössä kehitetään maailman tarkinta avaruussään olosuhteita kuvaavaa mallia nimeltä Vlasiator. Sen huikean tarkkuuden avulla tutkijat ovat päässeet käsiksi aiemmin huonosti tunnettuihin ilmiöihin.

Miten Vlasiator toimii? Mitä uutta se on opettanut meille avaruussäästä ja Maan plasmaympräistöstä, entä mitä siltä vielä odotetaan?

Puhujana Vlasiatorin alun perin kehittänyt laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta.

Metso Kuusi-sali 15.4.2025 kello 18.00 – 19.30

Pekka Rautajoki: Stonehenge

Arkeoastronomia on tieteenala, joka pyrkii selvittämään, kuinka muinaiset ihmiset tulkitsivat tähtitieteellisiä ilmiöitä, ja mikä vaikutus näillä oli heidän kulttuureihinsa. Arkeoastronomian tunnetuimpia kohteita ovat megaliittiset kivikehät, joista kuuluisin lienee Englannin Wiltshiressä sijaitseva Stonehenge. Sen rakentaminen aloitettiin yli 5000 vuotta sitten, ja monumentti oli käytössä 1500 vuotta. Stonehengen koillinen sisäänkäynti on suunnattu kesäpäivän seisauksen auringonnousuun, ja on arveltu, että monumentin tärkein käyttötarkoitus on ollut aurinko-observatorio tai kuukalenteri. On myös väitetty, että sen avulla on voitu ennustaa pimennyksiä. 

Pekka Rautajoen luennolla esitellään yleisesti arkeoastronomia ja sen menetelmät, ja pohditaan tarkemmin Stonehengeä – ketkä sen rakensivat ja miten? Millaisia tähtitieteellisiä käyttötarkoituksia monumentilla on ollut? Mitä yhteistä Stonehengellä on syksyn 2024 yleisöluennolla esitellyn Nebran taivaskiekon kanssa? 

Tervetuloa mielenkiintoiselle matkalle menneeseen kulttuuriin!