Kuukauden esitelmät

Kuukauden esitelmiä järjestetään talvikaudella (lokakuu — maaliskuu) noin kerran kuukaudessa Tampereen keskustassa, useimmiten Kulttuurikeskus Laikussa -näin myös kevätkaudella 2025. Syksyn 2024 luennot pidetään kuitenkin pääkirjasto Metson Kuusi-salissa. 

Näistä tilaisuuksista ilmoitamme erikseen nettisivullamme ja tapahtumista kertovilla palstoilla muissa tiedotusvälineissä ja -kanavilla.

Kuukauden esitelmät ovat maksuttomia ellei toisin ilmoiteta.

Tervetuloa!

Syyskauden 2024 Kuukauden esitelmät

Tampereen Ursan Kuukauden esitelmäsarjan syksyn 2024 tilaisuudet Pääkirjasto Metsossa (os. Pirkankatu 2, Kuusi-sali) ovat seuraavasti:

Metso Kuusi-sali 8.10.2024  kello 18.00 – 19.30

Revontulia. Kuva Pekka Rautajoki.

Kari Kaila: Revontulet

Tulikettu synnyttää revontulet, kun se juoksee metsissä tai tuntureilla ja sen häntä osuu hankeen tai pensaisiin. Tällöin revontulet syttyvät taivaalle. Näin arveltiin vielä yli 100 vuotta sitten Suomessa. Nykyään revontulien synty tunnetaan varsin hyvin. Syy on Auringossa, jonka hiukkassäteilyä tunkeutuu maapallon magnetosfääriin. Hiukkaset saavat magnetosfääristä paljon lisää energiaa ja osa niistä syöksyy magneettikentän ohjaamana maapallon ilmakehään. Siellä ne saavat aikaan erilaisia virityksiä, joiden purkautumisissa syntyy valoa; revontulta. Revontulten esiintyminen seuraa Auringon 11 vuoden aktiivisuussykliä; olemme tällä hetkellä aktiivisuuden maksimin vaiheilla, joten revontulia on odotettavissa tämänkin syksyn selkeinä öinä. Kari Kaila kertoo kuukauden esitelmässä, missä revontulia esiintyy, miten niiden väri määräytyy, ja millainen on tyypillinen revontuliyö. Tervetuloa oppimaan lisää tästä kiehtovasta ja kauniista valoilmiöstä!

Metso Kuusi-sali 5.11.2024  kello 18.00 – 19.30

Nebran taivaskiekon näköiskopio. Kuva Pekka Rautajoki.

Pekka Rautajoki: Nebran taivaskiekko

Nebran taivaskiekko on pronssikautinen muinaisesine, joka löydettiin maahan haudattuna läheltä Nebran kaupunkia itäisestä Saksasta vuonna 1999. Arvioilta noin 3600 vuotta vanhaa kiekkoa pidetään vanhimpana löydettynä tähtitaivaan ilmiöiden todenmukaisena kuvauksena. Mitä kiekko kertoo sen valmistaneesta Únêtice-kulttuurista ja sen tähtitieteellisestä osaamisesta? Miten kiekkoa käytettiin? Miksi se haudattiin seremoniallisesti maahan 3600 vuotta sitten? Kiekon löytöhistoria on kuin saksalaisen poliisisarjan jakso - miten Nebran kiekko lopulta saatiin laittomilta markkinoilta osavaltion museon haltuun? Luennolla on nähtävillä myös varsin autenttinen näköiskopio Nebran kiekosta. Tervetuloa! 


Metso Kuusi-sali 3.12.2024  kello 18.00 – 19.30

Musta aukko tähtitornin portaikon seinämaalauksessa. Kuva Pekka Rautajoki.

Zofia Järvinen & Pekka Rautajoki: Mustat aukot ja gravitaatioaallot

Viime vuosien havaintojen myötä mustat aukot ovat muuttuneet teoreettisista "jäätyneistä tähdistä" todellisiksi kohteiksi, joita on pystytty havaitsemaan myös suoraan radioastronomian avulla. Millaisia mustat aukot ovat, miten ne syntyvät, ja miten ymmärryksemme niistä on kehittynyt ajan myötä? 

Toinen Einsteinin suhteellisuusteorian ennustama aika-avaruuden ilmiö on gravitaatioaallot. Mitä ne ovat, ja miten ne liittyvät mustiin aukkoihin? 

Tässä esitelmässä Zofia Järvinen ja Pekka Rautajoki kertovat mustien aukkojen ja gravitaatioaaltojen historiasta, fysiikasta sekä myös tulevaisuuden näkymistä. Luennolla havainnollistetaan konkreettisesti monimutkaisiakin astrofysikaalisia ilmiöitä! Tervetuloa astrofysiikan aallonharjalle!