Kuukauden esitelmät

Kuukauden esitelmiä järjestetään talvikaudella (lokakuu — maaliskuu) noin kerran kuukaudessa Tampereen keskustassa, useimmiten Kulttuurikeskus Laikussa. 

Näistä tilaisuuksista ilmoitamme erikseen nettisivullamme ja tapahtumista kertovilla palstoilla muissa tiedotusvälineissä ja -kanavilla.

Kuukauden esitelmät ovat maksuttomia ellei toisin ilmoiteta.

Tervetuloa!

Syyskauden 2023 kuukauden esitelmät

Tampereen Ursan Kuukauden esitelmäsarjan tilaisuudet Laikussa (os. Keskustori 4) ovat seuraavasti:

Musiikkisali (2.krs) 5.10.2023 kello 18.00 – 19.30

Jarno Paananen : Tähtikuvausta takapihalta etäobservatorioon

Tähtikuvausinnostuksen kasvaessa valosaasteinen takapiha kaupungissa saa miettimään parempia ratkaisuja. Kuvausreissut pakkasessa pimeisiin paikkoihin käyvät jossain vaiheessa oman kunnon ja lapsiperheen harmonian päälle. Voisiko asian tehdä helpommin kotisohvalta? Miten mökille pystytetyn etäobservatorion rakentaminen sujui ja millaisia onnistumisen ja oppimisen kokemuksia kuuden vuoden aikana on kertynyt.

Esitelmä sopii kaikille asiasta kiinnostuneille ja tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!


Luentosali 9.11.2023 kello 18.00 – 19.30

Luentosali 7.12.2023 kello 18.00 – 19.30

Esitelmäaiheet lisätään heti kun ne on päätetty

Kevätkausi 2023

Tampereen Ursan Kuukauden esitelmäsarjan tilaisuudet Laikussa (os. Keskustori 4) ovat seuraavasti:

Musiikkisali (2.krs) 4.4.2023 kello 18.00 – 19.30

Kirsi Lehto: Vierasta elämää etsimässä


Kysymykset Maan ulkopuolisen elämän olemassaolosta, elämän edellytyksistä tai sen yleisyydestä maailmakaikkeudessa ovat jo vanhoja, ja kiehtovia. Nyt ajatellaan, että elämälle mahdollisia olosuhteita löytyisi lukuisilta planeetoilta omassa galaksissamme, ja ehkä jopa joiltakin taivaankappaleilta omassa Aurinkokunnassamme. 


Elämän havaitseminen ja tunnistaminen kaukaisista maailmoista on vaikeaa, ja vasta viime aikoina kehitetyt tutkimusmenetelmät ja tekniikat ovat tehneet mahdolliseksi sen etsimisen kokeellisten havaintojen keinoin. Nyt elämälle kelvollisia olosuhteita ja myös mahdollisia elämänmuotoja haetaan Marsista luotainten avulla, ja jatkossa sinne pyritään lähettämään myös miehitettyjä lentoja. Tavoitteena on nimenomaan etsiä Marsin pinnan alla mahdollisesti eläviä mikrobeja. Myös Jupiterin kuuhun Europaan lähetetään vuonna 2024 luotain tutkimaan, löytyisikö tuon jäisen pinnan alta elämälle suotuisia olosuhteita.

 

Kuitenkin omasta Aurinkokunnastamme löytyy mahdollisuuksia vain hyvin pienten ja hyvin yksinkertaisten elämänmuotojen esiintymiselle. Tällaistenkin löytyminen olisi mullistavan tärkeää kaikelle biologiselle tutkimukselle, ja elämän perusominaisuuksien ja olemassaolon ymmärtämiselle.

 

Suurempia, vieläkin kiehtovampia eliökuntia voisi löytyä kauempaa, joltakin Aurinkokunnan ulkopuoliselta planeetalta. Elämän tunnusmerkkien havaitseminen ja tunnistaminen kaukaiselta planeetalta on kuitenkin hyvin haastavaa. Nyt uusia mahdollisuuksia tähän tarjoaa James Webb avaruusteleskooppi, jonka IR-alueella toimiva huipputarkka erotuskyky mahdollistaa lähellä olevien eksoplaneettojen kaasukehien analysoimisen. Tietyt epästabiilit kaasukoostumukset (esimerkiksi happi ja metaani) osoittaisivat varmuudella, että planeetalla on olemassa eliökunta, joka tuottaa tuottaa näitä kaasuja. Toistaiseksi tällaisia läydöksiä ei ole raportoitu.

 

Kiintoisinta meille tietenkin olisi havaita joku Maan ulkopuolinen sivilisaatio. Tällaisen tunnusmerkkejä olisivat jotkin teknisen toiminnan tunnusmerkit, kuten planeetalta lähtevät epäsäännölliset säteilypulssit jollakin taajuudella. Tällaisia ilmiöitä on haettu radioaalloilla jo 50 vuoden ajan, mutta mitään tunnistettavaa teknistä signaalia ei ole löytynyt. Tosin tähtitaivaalta on löytynyt moniakin toistaiseksi selittämättömiä ilmiöitä. Lopullisia vastauksia vieraan elämän olemassaolosta joudutaan ehkä hakemaan vielä pitkiäkin aikoja.


Esitelmä sopii kaikille asiasta kiinnostuneille ja tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!


Jo pidetyt esitelmät

Musiikkisali (2.krs) 7.2.2023 kello 18.00 – 19.30

Kari A. Kuure: "Tutkimuskohteena Mars" , jossa hän kertoo viime vuosien merkittävistä havainnoista marstutkimuksessa.


Musiikkisali (2.krs) 7.3.2023 kello 18.00 – 19.30

Tomi Hyvönen: Aineen synty maailmankaikkeudessa