Elokuun tähtiyö

Tapahtumien yönä Tampereen Ursa on perinteisesti järjestänyt syysnäytäntökauden ensimmäisen tähtinäytöksen. Tähtinäytös tunnetaan Elokuun tähtiyönä ja se kerää runsaasti vierailijoita tähtitornille. Tällä sivulla kerrotaan mitä Elokuun tähtiyönä tapahtuu ja mitä milloinkin tähtitaivaalla on juuri sinä iltana nähtävissä. Tervetuloa!

Milloin

Päivämäärä on vielä avoin

kello 23.00 – 02.00 (sisäänpääsy 01.30 asti)

Näytösmaksut

  • 5 € aikuiset
  • 2 € nuoret (7–17-vuotiaat)

Maksuna hyväksymme käteisen ja korttimaksut!


Mitä katsellaan

Selkeän sään sattuessa voimme näytöksen aluksi suunnata kaukoputken Saturnukseen ja puolen yön jälkeen Marsiin.

Pilvisellä säällä joudumme tyytymään korvaavaan ohjelmaan auditoriossamme!

Saturnus on ollut viime vuosina tähtitaivaalla hyvin etelässä ja tästä syystä näkynyt meillä Suomessa hyvin lähellä horisonttia ja vain muutaman viikon ajan. Tästä syystä planeettaa ei ole voitu näyttää tähtinäytöksissä moneen vuoteen.

Vuonna 2019 tilanne on hieman parempi ja Elokuun tähtiyö on ensimmäinen tilaisuus nähdä Saturnus ja sen renkaan mutta edelleenkin vain lyhyen aikaa. Varsinaisen näytöskauden alkaessa lokakuussa, Saturnus ei ole enää kunnolla näkyvissä.

Vuodesta 2021 alkaen se on jälleen tähtinäytöstemme pääkohde seitsemän vuoden ajan.

Mars on tänä vuonna (2019) kulmaetäisyys (elongaatio) Aurinkoon on pieni. Tämä tarkoittaa sitä, että Marsia emme näe!

Marsin oppositiot toistuvat noin 26 kuukauden välein ja seuraava on 14.10.2020 ja silloin Mars on näkyvissä tähtinäytöstemme aikaan ja Elokuun tähtiyössäkin aamupuolella yötä.

Elokuun kesäisessä yössä voimme ihastella tähtitaivaan kauneutta. Taivaalla voidaan nähdä hyvällä onnella kirkkaita meteoreja, eivät revontuletkaan ole pois suljettu mahdollisuus! Lisäksi elokuun alkupuolella voimme joinakin vuosina ihastella hohtavia yöpilviä pohjoisella taivaalla, tosin Tampereen horisontissa yöpilvikausi on juuri päättymässä Elokuun tähtiyön aikoihin!