Elokuun tähtiyö

Milloin

Vuonna 2020 Tapahtumien yötä eikä Elokuun tähtiyötä järjestetä!

Seuraavan kerran Tapahtumien yö on 5.8.2021, jolloin myös Tampereen Ursan Elokuun tähtiyö järjestetään tähtitornilla kello 23.00 – 02.00 (sisäänpääsy 01.30 asti).


In 2020, the Night of Events and not the Star Night of August will be held!

Next time, the Night of Events will be on August 5, 2021, when Tampere Ursan August's Star Night will also be held at the Observatory from 11 pm to 2 am (admission until 1:30 am).


Tapahtumien yönä Tampereen Ursa on perinteisesti järjestänyt syysnäytäntökauden ensimmäisen tähtinäytöksen. Tähtinäytös tunnetaan Elokuun tähtiyönä ja se kerää runsaasti vierailijoita tähtitornille. Tällä sivulla kerrotaan mitä Elokuun tähtiyönä tapahtuu ja mitä milloinkin tähtitaivaalla on juuri sinä iltana nähtävissä. Tervetuloa!

Näytösmaksut

  • 5 € aikuiset

  • 2 € nuoret (7–17-vuotiaat)

Maksuna hyväksymme käteisen ja korttimaksut!


Mitä katsellaan

Selkeän sään sattuessa voimme näytöksen aluksi suunnata kaukoputken Saturnukseen. Myös Jupiter ja Kuu ovat horisontin yläpuolella mutta kuitenkin hyvin matalalla lounaassa, joten niiden katselemisessa voi olla vaikeuksia.

Pilvisellä säällä joudumme tyytymään korvaavaan ohjelmaan auditoriossamme!

Saturnus on ollut viime vuosina syvällä eteläisellä tähtitaivaalla ja tästä syystä näkynyt meillä Suomessa hyvin lähellä horisonttia ja vain muutaman viikon ajan. Tästä syystä planeettaa ei ole voitu näyttää tähtinäytöksissä moneen vuoteen.

Vuonna 2021 tilanne on hieman parempi ja Elokuun tähtiyö on ensimmäinen tilaisuus nähdä Saturnus ja sen renkaan. Saturnuksen vierellä on kirkas Jupiter, Kaikki kohteet ovat hyvin matalalla lähellä horisonttia, joten vähäinenkin pilvisyys estää yleensä niiden näkymisen.

Varsinaisen näytöskauden alkaessa lokakuussa, edellä kerrotut kohteet ovat edelleen hyvin matalalla ja ilmakehän rauhattomuus tekee kohteiden kuvista epäselvän. Jotakin kuitenkin voidaan nähdä.

Elokuun kesäisessä yössä voimme ihastella tähtitaivaan kauneutta. Taivaalla voidaan nähdä hyvällä onnella kirkkaita meteoreja, eivät revontuletkaan ole pois suljettu mahdollisuus! Lisäksi elokuun alkupuolella voimme joinakin vuosina ihastella hohtavia yöpilviä pohjoisella taivaalla, tosin Tampereen horisontissa yöpilvikausi on juuri päättymässä Elokuun tähtiyön aikoihin!