Elokuun tähtiyö

Tapahtumien yönä Tampereen Ursa on perinteisesti järjestänyt syysnäytäntökauden ensimmäisen tähtinäytöksen. Tähtinäytös tunnetaan Elokuun tähtiyönä ja se kerää runsaasti vierailijoita tähtitornille. Tällä sivulla kerrotaan mitä Elokuun tähtiyönä tapahtuu ja mitä milloinkin tähtitaivaalla on juuri sinä iltana nähtävissä. Tervetuloa!

Milloin

Elokuun 8. päivänä 2019

kello 23.00 – 02.00 (sisäänpääsy 01.30 asti).

Näytösmaksut

  • 5 € aikuiset
  • 2 € nuoret (7–17-vuotiaat)

Maksuna hyväksymme käteisen ja korttimaksut!


Mitä katsellaan

Selkeän sään sattuessa voimme näytöksen aluksi suunnata kaukoputken Saturnukseen. Myös Jupiter ja Kuu ovat horisontin yläpuolella mutta kuitenkin hyvin matalalla lounaassa, joten niiden katselemisessa voi olla vaikeuksia.

Pilvisellä säällä joudumme tyytymään korvaavaan ohjelmaan auditoriossamme!

Saturnus on ollut viime vuosina tähtitaivaalla hyvin etelässä ja tästä syystä näkynyt meillä Suomessa hyvin lähellä horisonttia ja vain muutaman viikon ajan. Tästä syystä planeettaa ei ole voitu näyttää tähtinäytöksissä moneen vuoteen.

Vuonna 2019 tilanne on hieman parempi ja Elokuun tähtiyö on ensimmäinen tilaisuus nähdä Saturnus ja sen renkaan mutta edelleenkin vain lyhyen aikaa, sillä se painuu horisonttiin samaan aikaan kun Elokuun tähtiyö päättyy.

Varsinaisen näytöskauden alkaessa lokakuussa, Saturnus ei ole enää kunnolla näkyvissä.

Vuodesta 2021 alkaen se on jälleen tähtinäytöstemme pääkohde seitsemän vuoden ajan.

Marsin, Venuksen ja Merkuriuksen kulmaetäisyydet (elongaatio) Aurinkoon ovat pieniä. Tämä tarkoittaa sitä, että näitä planeettoja emme näe!

Elokuun kesäisessä yössä voimme ihastella tähtitaivaan kauneutta. Taivaalla voidaan nähdä hyvällä onnella kirkkaita meteoreja, eivät revontuletkaan ole pois suljettu mahdollisuus! Lisäksi elokuun alkupuolella voimme joinakin vuosina ihastella hohtavia yöpilviä pohjoisella taivaalla, tosin Tampereen horisontissa yöpilvikausi on juuri päättymässä Elokuun tähtiyön aikoihin!