Kuukauden esitelmät

Kuukauden esitelmiä järjestetään talvikautena (loka–huhtikuu) kerran kuukaudessa. Tilaisuudet pidetään Tampereen keskustan alueella sopivissa tiloissa. Kuukauden esitelmiin on vapaa pääsy ja ne on tarkoitettu kaikille tähtitieteestä -harrastuksesta kiinnostuneille!

Syyskauden 2018 kuukauden esitelmät

Syyskaudella 2018 Tampereen Ursa ry järjestää kolme Kuukauden esitelmää. Kaikki esitelmät pidetään Kulttuuritalo Laikku:ssa, Keskustori 4, 33100 Tampere (Vanha kirjastotalo), 2 krs. musiikkisalissa kello 18.00–19.30 ja niihin on vapaa pääsy!

Tervetuloa!

Esitelmät ovat:

4.10.2018

Matti Koskinen: Tähtitaivas – kuvioita ja myyttejä!

Mitä tähtitaivaalla näkyy ja mitä luultiin näkyvän?

Koko tunnetun historian ajan – tai hieman aikaisemminkin – ihmiset ovat tarkkailleet tähtitaivasta. Erityisesti suuren huomion ovat saaneet Kuu ja kirkkaat planeetat, jotka liikkuivat muuttumattomalta näyttävällä tähtitaivaalla. Tähtitaivaalla puolestaan näytti olevan kirkkaimpien tähtien muodostamia kuvioita, joille tarvittiin merkitys! Mielikuvitus antoi kuvioille muodon ja jumalten hahmon, ja tarinat täydensivät hahmoja lähes todellisiksi. Tarinoita on kerrottu sen jälkeen sukupolvelta toiselle öisillä nuotiotulilla ja hallitsijoiden hoveissa.

22.11.2018

Kari A. Kuure: Avartuva maailmankaikkeus

Kaukoputkella tähtitieteilijöiden havaintovälineenä on ikää hieman yli neljäsataa vuotta. Vasta noin 70 vuotta sitten näkyvän valon alueen ulkopuolelta tehtiin ensimmäiset havainnot radioaalloilla. Vasta avaruusajan alettua pystyttiin hyödyntämään myös muita sähkömagneettisen alueen aallonpituuksia maailmankaikkeuden havaitsemisessa. Kaikkein uusin aluevaltaus tähtitieteessä on gravitaatioaaltojen käyttäminen tieteellisessä tutkimuksessa. Kaikesta tästä kerrotaan kuukauden esitelmässä!

13.12.

Tomi Hyvönen:


Kevätkauden 2019 kuukauden esitelmät

Kevätkaudella 2019 Tampereen Ursa ry järjestää kolme Kuukauden esitelmää. Kaikki esitelmät pidetään Kulttuuritalo Laikku:ssa, Keskustori 4, 33100 Tampere (Vanha kirjastotalo) kello 18.00–19.30

to 7.2. luentosali (1. krs.)

ti 26.3. luentosali (1. krs.)

ti 16.4. musiikkisali (2. krs)

Kuukauden esitelmiin on vapaa pääsy ja ne on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille!

Tervetuloa!