Kuukauden esitelmät

Kuukauden esitelmiä järjestetään talvikautena (loka–huhtikuu) kerran kuukaudessa. Tilaisuudet pidetään Tampereen keskustan alueella sopivissa tiloissa. Kuukauden esitelmiin on vapaa pääsy ja ne on tarkoitettu kaikille tähtitieteestä ja tähtiharrastuksesta kiinnostuneille!

Syyskauden 2019 kuukauden esitelmät

Kaikki esitelmät pidetään Kulttuuritalo Laikku:ssa, Keskustori 4, 33100 Tampere (Vanha kirjastotalo) luentosali 1 (1. krs.) kello 18.00–19.30:


  • to 19.9. Matti O. Koskinen: Ensimmäinen ihminen Kuussa
  • to 31.10. Kari A. Kuure: Ajankohtaista tähtitieteessä
  • to 14.11. Dosentti Elina Lindfors (Turun yliopisto): Neutriinoja, gammasäteilyä ja supermassiivisia mustia aukkoja

Tervetuloa!

Ensimmäinen ihminen Kuussa

19.9.2019

Matti O. Koskinen

Ensimmäinen ihminen astui Kuun pinnalle 50 vuotta sitten. Tampereen Ursan kuukauden esitelmässä Matti Koskinen käsittelee tuon rohkean matkan tapahtumista ja avaruusaluksista.

Ajankohtaista tähtitieteestä

31.10.2019 kello 18–19.30

Kari A. Kuure

Tampereen Ursan kunniapuheenjohtaja Kari A. Kuure on jo useana vuotena puhunut tällä samalla otsikolla uusista ja ajankohtaisista tähtitieteen ja avaruustutkimuksen löydöistä ja kuinka ne muuttavat maailmankuvaamme. Koska edellisestä tämän sarjan esitelmästä on jo kulunut muutama vuosi, uusia esiteltäviä löytöjä on paljon.

Tärkeimpiä uusia asioita ovat tietysti gravitaatioaaltojen paljastamat tapahtuma kuten mustien aukkojen törmäykset ja erityisesti tutkijoiden odottama neutronitähtien törmäys, jollainen havaittiin pari vuotta sitten.

Oman Aurinkokuntamme tutkimukset ovat tuoneet esille uusia asioita kuten New Horizons -luotaimen valokuvat kuiperoidista 2014 MU 69 (kuva) viime tammikuulta. Havainto oli mielenkiintoinen, sillä se paljasti selkeästi, jopa maallikoille, että useat Aurinkokuntamme pienkappaleet ovat muotoutuneet useammasta kappaleesta. Kaikkea näitä aiheita ja moni muita tullaan käsittelemään esitelmässä.

Neutriinoja, gammasäteilyä ja supermassiivisia mustia aukkoja

14.11.2019 kello 18–19.30

Dos. Elina Lindfors

Mailmankaikkeuden salaperäisimmät asiat on koottu tähän Elina Lindforsin esitelmään.

Neutriino on hyvin salaperäinen hiukkanen, jonka havaitseminen ja tutkiminen on vaikeaa, ei edes sen massaa tunneta.

Gammasäteilyä syntyy monissa kohteissa maailmankaikkeudessa. Säteilyn syntyyn liittyy yleensä aina suuria energioita ja korkea lämpötila. Mitä nämä tapahtumat ovat, sen kuulet esitelmässä.

Entä musta aukot, mitä ne ovat ja millasia niiden ominaisuudet ovat? Miksi mustasta aukosta ei edes valo pääse pakenemaan ja ennen kaikkea, miten ne syntyvät? Monia mielenkiintoisia kysymyksiä liittyy näin kummiin kohteisiin.