Kuukauden esitelmät

Korona-virus / Covid-19

Covid-19 -tautiepidemian vuoksi syyskaudella ei järjestetä Kuukaiden esitelmiä!

Miehitetty kuulento jo 2024?

23.1.2020

Kari A. Kuure

Yhdysvallat (NASA) on ilmoittanut tavoitteekseen miehitetyn kuulennon viimeistään vuonna 2024. Sen jälkeen lentoja Kuuhun tehtäisiin tiheään tahtiin ja Kuun kiertoradelle raken-nettaisiin avaruusasema, Gateway, jota käytettäisiin väliasemana miehitettyillä lennoilla.

Onnistuuko suunnitelma? Se jää näh-täväksi, mutta sen tiellä on paljon esteitä!

Tampereen Ursan kunniapuheenjohtaja Kari A. Kuure kertoo uudesta kuuoh-jelmasta ja pohtii sen onnistumisen mahdollisuuksia.


Alkuräjähdys

20.2.2010

Tomi Hyvönen

Maailmankaikkeuden synty ja tulevaisuus on tuhansien vuosien ajan kiehtonut ihmismieltä. Jokaisella kulttuurilla on ollut oma selityksensä maailman kohtalosta.

Kuluneen puolen vuosisadan aikana tiede on pystynyt vastaamaan näihin kysymyksiin. Kaukaisten galaksien liike, tähtien aineen synty ja avaruuden täyttävä tasainen radiosäteily vastaavat hyvin kuuman alkuräjähdysteorian ennustamia havaintoja.

Havaintojen myötä alkuräjähdysteoria on vakiinnuttanut paikkansa maailmankaikkeuden syntyä kuvaavana teoriana. Uudet havainnot ovat kuitenkin osoittaneet, että teoria ei ole vielä lopullinen sana. Vailla vastausta ovat mm. kysymykset: Mitä on pimeä aine ja energia, mitä oli ajanhetkellä nolla? Näihin kysymyksiin moderni kosmologia etsii vastauksia.

Tampereen Ursan Kuukauden esitelmä Alkuräjähdys kertoo, mitä tiede on saanut selville maailmankaikkeutemme synnystä ja sen kohtalosta.